Proiectul 
Utopica #prinartă s-a desfășurat în anul 2019 la Conacul Golescu Grant – Centrul de Recreere și Dezvoltare Personală al DGASPC Sector 6, partenerul principal al proiectului. Cu ajutorul utopiei, al artei și al patrimoniului am ajuns într-o zonă puțin explorată în proiectele noastre anterioare: cartierele mărginașe ale orașului, deci zone mai puțin favorizate din punct de vedere cultural, scopul nostru fiind acela de a le da o voce copiilor de aici prin intermediul unei expoziții interactive. Echipa multidisciplinară a proiectului a explorat ideile și nevoile exprimate ale câtorva copii care locuiesc în cartierul Giulești-Sârbi prin intermediul mai multor ateliere din cadrul taberei urbane Utopica #prin artă. O parte dintre aceste idei au fost transformate în instalații interactive în cadrul expoziției Utopica. Pe parcursul proiectului ne-a acompaniat o echipă de doi cercetători în domeniul educației culturale, Raluca Iacob și Codruța Cruceanu, de la Asociația MetruCub. Resurse pentru cultură care împreună au realizat un prețios material despre drepturile culturale ale copiilor.
Expoziția
Scopul ei este exersarea gândirii critice asupra societății contemporane prin imaginarea unor elemente ale utopiei personale a vizitatorului și integrarea acestora în cadrul expoziției. Utopica este o expoziție alcătuită din șase zone interactive care invită în mod gradual vizitatorul să observe, să asculte, să înțeleagă, să participe, să interacționeze cu obiecte sau cu alți vizitatori, să acționeze, să se relaxeze, să reflecteze. Atmosfera și spațiul expozițional imită structura unei lumi miniaturale prin intermediul a șase spații interactive: Locul plângerii, Casa, Strada, Școala, Răscrucea și Muzeul. Expoziția este disponibilă pentru a fi itinerată în muzee și școli românești.
Scopul acestui proiect este să-i facă pe copii și pe adulți să se gândească la propriile idealuri, să se simtă în largul lor în preajma artei și să se implice activ în lumea în care trăiesc. Sărăcia, discriminarea, școala, petrecerea unui timp mai lung sau mai scurt în mediul online sau în fața televizorului ne transformă în ființe pasive. Arta dimpotrivă are capacitatea de a activa, de a curăța și limpezi privirea întocmai ca o călătorie imaginară într-o lume utopică. Narnia, de exemplu, tărâmul fermecat unde ajung copiii Pevensie din povestea lui C.S. Lewis părăsesc pentru o vreme lumea distopică, distrusă de război, în care trăiesc. Dar Narnia există doar ca să-i primească pe oameni și apoi să-i trimită înapoi transformați, conștienți de puterea și putința schimbării. Utopiile ca produse artistice și filosofice imaginate de oameni până în prezent există doar în raport cu lumea noastră, ca alternative către care tindem în mod conștient sau nu. Expoziția Utopica îi invită pe vizitatori să conștientizeze și să accepte posibilitatea existenței unor alternative mai prietenoase ale lumii lor, să le imagineze, să caute moduri de a le aplica.
Vă invităm să răsfoiți și materialul realizat în cadrul acestui proiect, un instrument, credem noi, util celor care doresc să desfășoare proiecte culturale cu componentă socială: Pentru o intervenție de calitate. Cultura în proiecte sociale destinate copiilor, de Codruța Cruceanu și Raluca Iacob, MetruCub & Asociația Da’DeCe, 2019

 

# # #

Parteneri: DGASPC Sector 6

Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Echipa proiectului: Iulia Iordan, Alexandra Cucu, Mădălina Muscă, Sorina Vazelina, Anca Simitopol, Codruța Cruceanu, Raluca Iacob, Monica Grigore, Roxana Crișan și Matei Câlția, Liviu Pop.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.