2017 – Start Muzeul copilului

 

 

Asociația Da’DeCe derulează un nou proiect dedicat copiilor, care, ca majoritatea proiectelor noastre, urmărește apropierea lor de patrimoniul cultural: Start! Muzeul Copilului. Acest proiect, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, prezintă prima colecție privată donată unei asociații: colecția de jucării strânsă de dl. Iosif Herțea. În cadrul acestui proiect, asociația Da’DeCe propune cercetarea, conservarea și valorificarea acestei colecții unice prin contextul și semnificația sa culturală, ca parte din patrimoniul unui viitor muzeu al copilului.

 

În București lipsește un spațiu eminamente creativ în care copiii să se poată dezvolta prin interacțiune cu patrimoniul, să se poată apropia în ritmul lor de cultură, să poată înțelege mediul cultural în care trăiesc. Un astfel de spațiu ar putea fi un loc al comunităților de copii, în care ei să exploreze prin joc și activități culturale, dar și să își modeleze propriul univers spiritual. Colecția de jucării Iosif Herțea va fi nucleul patrimoniului acestui spațiu.

 

Proiectul Start! Muzeul Copilului are ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul copiilor a importanței patrimoniului și a colecțiilor private donate spre beneficiul publicului. 

Despre colecționar și colecție

 

Iosif Herțea este o personalitate complexă și o persoană dinamică atât în sectorul cultural, cât și în sfera științei. El poate fi descris în egală măsură ca etnomuzicolog, etnograf și culegător de folclor sau compozitor. S-a născut în urmă cu 80 de ani în Baia Mare și este stabilit actualmente în Germania. A publicat numeroase studii științifice și cărți; a participat la manifestări academice naționale şi internaţionale. A cules folclor în zonele Bihor, Lăpuş, Oaş, Botoşani, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Sălaj, etc., a transcris şi a armonizat folclor. A organizat mai multe expoziţii de jucării în România și Ungaria. A fost consultant ştiinţific la filme despre instrumente muzicale româneşti, a compus muzică pentru piese de teatru, în colaborare cu mari regizori români. Este membru în Consiliul Internaţional pentru Muzica Tradiţională.

 

Iosif Herțea a colecționat timp de peste jumătate de secol o impresionantă serie de jucării din cele mai diverse regiuni atât ale României, cât și ale lumii, foarte diferite ca tipologie, materiale și texturi. Unele piese din colecție sunt obiecte de serie mare, altele sunt unicat – jucării și instrumente muzicale create chiar de copii.

 

Colecția conține cca. 1.000 de jucării, păpuși de teatru, instrumente muzicale pentru copii adunate pentru documentarea universului copilăriei și a evoluției sale. Este prima colecție donată unei asociații neguvernamentale și nu unui muzeu, ceea ce arată o creștere a încrederii în mediul neguvernamental și o profesionalizare a acestuia.

 

Parte a acestui proiect este studierea interdisciplinară a colecției, realizată de către un grup de istorici, sociologi, istorici ai culturii, antropologi culturali. Este pentru prima dată când jucăria este obiectul unei investigații sistematice de acest tip, în România. Aceste studii vor fi accesibile atât specialiștilor cât și altor persoane interesate prin intermediul unui e-book publicat de editura Tritonic.

 

Cea de-a doua etapă a proiectului se referă la managementul colecției: asigurarea unor condiții adecvate de păstrare a colecției, prin proiectarea și implementrea unui plan de protejare sustenabilă. Construirea unei strategii de acces la obiectele colecției este un element cheie pentru ca acest patrimoniu să rămână unui viu, cu care publicul să poată interacționa creativ.

 

 

Expoziții și programe pentru copii

 

În cea de a treia etapă a proiectului, colecția este prezentată publicului larg, în special copiilor, în cadrul expozițiilor-experiment Elefanți, cuci, cai și EU – în care copiii vor interacționa cu obiectele din colecție cunoscându-le povestea, vor crea propriile povești și își vor construi propria colecție. Expoziția este un spațiu interactiv de joacă și experiment, construit în jurul unor jucării de colecție, cu mesajului de a îngriji și prețui obiectele cu amintirile lor și a le oferi mai departe.

 

CLUJ NAPOCA

Vernisajul expoziției care se va deschide la Cluj Napoca are loc vineri, 1 septembrie, ora 11.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului, nr. 21, Cluj Napoca), și este deschisă până pe 17 septembrie 2017. Programul de vizitare este: miercuri-duminică 10.00-18.00, (ultimul acces se face la ora 17.00), iar accesul este gratuit. 

BUCUREȘTI
Expoziția ”Elefanți, cuci, cai și EU” a fost deschisă la Arcub, Sala Arcelor ( parter), din București în perioada 8-30 iunie 2017. Accesul gratuit.

Expoziția a fost însoțită de mai multe ateliere și programe educative:
1. Jucăriile sunt vii, ateliere teatrale susținute de Daniela Mișcov (animator cultural) și Bruno Mastan (actor păpușar). Întâlnirile cu ei au avut loc sâmbătă, 10 iunie, între orele 16.00 și 17.30 și duminică, 25 iunie, între orele 11.00 și 12.30. Participarea – fără înscriere și gratuită.

2. Stories on the map11 iunie, orele 10.00-14.00 – un eveniment inițiat de Ambasada Libanului la București care se desfășoară în mai multe spații din Arcub, inclusiv în expoziția ”Elefanți, cuci, cai și EU” unde actorul Bruno Mastan va (re)crea povești românești și orientale cu ajutorul păpușilor din expoziție. Participarea se face fără înscriere și este gratuită, iar unele părți din program se desfășoară în limba engleză sau franceză.

Expoziția Elefanți, cuci, cai și EU la BRAȘOV

Calendarul expozițiilor Elefanți, cuci, cai și EU

    • 8-20 iunie 2017: București, ARCUB – Hanul Gabroveni (Sala Arcelor)
    • 1-17 septembrie 2017: Cluj Napoca, Muzeul de Etnografie al Transilvaniei. Program – miercuri – duminică: 10-18
    • 26 septembrie – 29 octombrie 2017: Brașov, Muzeul Casa Mureșenilor – Casa Ștefan Baciu.

Echipa: Ioana Popescu (muzeograf, cercetător), Cristina Dumitrescu (conservator), Iulia Iordan (animator cultural, autor de cărți pentru copii, curator), Irina Hașnaș (curator), Raluca Bem Neamu ( manager cultural, animator cultural), Daniela Mișcov (animator cultural), Bruno Mastan (animator cultural, actor păpușar), Ozana Nițulescu (animator cultural), Flavia Stoica (curator, animator cultural), Marinela Barna (curator, animator cultural), Ramona Caramelea (studii culturale), Silviu Anghel (istoric), Gheorghe Iosif (design vizual), Maria Ghegu (animator cultural), Hanny Bratu (specialist în comunicare), Cristina Toma (asistent de proiect), Alexandra Zbuchea (director de proiect)

 

Voluntari: Alice Csizmadi, Teodora Dumitrescu, Marius Andrieș

 

Coordonator proiect:
Finanțator:


Formular rezervare

Va rugam sa ne contactati pentru rezervare: