Arhivă – Programe de educație creativă pentru grădinițe

Programe de educație creativă pentru copii, desfășurate în grădinițe și în muzee

 

Asociația De dragul artei bucură copiii în grădinițe și în muzee oferindu-le ocazia să participe la programe interactive de educație creativă. Programele se desfășoară în sediul grădinițelor și în diferite muzee și au drept scop completarea temelor din curricula preşcolară cu subiecte care evidenţiază aspecte importante ale universului copilului.

 

Concepute şi susţinute de specialiştii noştri în educaţie, aceste programe oferă copiilor ocazia să participe la o experienţă nouă de învăţare, în care impactul emoţional are un rol determinant pentru buna receptare a conţinutului teoretic.

 

Activităţile propuse de noi au în centru 3 elemente esenţiale ale lumii în care trăieşte copilul: obiectul, povestea şi jocul. Pentru noi, ca şi pentru cei mici, fiecare obiect are povestea lui şi chiar jocul lui: al celui care l-a făcut, al celui care îl păstrează, al celui care îl admiră, al celui care îl animă. Fie că este vechi şi valoros sau nou şi interesant, întotdeauna obiectul animat de povestea proprie sau de imaginaţie va fi cel care va genera întrebări, noi sensuri dar şi jocuri. De aceea, povestea devine în programele noastre o modalitate de raportare la lume, la ceilalţi, la sine: povestea veche, povestea nouă, povestea reală sau cea inventată se pot transforma în chei pentru a deschide uşi nebănuite. Iar jocul completează fericit această experienţă de descoperire a lumii, aducând cu sine relaxare, dar şi bucuria de a învăţa lucruri noi cu zâmbetul pe buze.

A. PROGRAME ÎN MUZEE

Muză. Muzică. Muzeu. Programe în Muzeul George Enescu

Programul Muză. Muzică. Muzeu se desfășoară la sediul Muzeului Național George Enescu de pe Calea Victoriei nr. 141, București.

 

Muză. Muzică. Muzeu pentru grădinițe reprezintă continuarea unui proiect de mare succes lansat în primăvara anului 2012 și adresat familiilor cu copii cu vârste între 2 și 6 ani. Vă invităm să alegeți între două teme diferite, fiecare dintre ele adaptată nevoilor și bucuriei copiilor de a se manifesta liber și creativ prin muzică.

 

Tema 1: „Pe-un picior de-arcuș, la un pian jucăuș”
Poveștile despre Enescu copil sunt completate de jocuri muzicale stârnite de flaut, pian sau vioară. Muzica valoroasă și accesibilă precum și recuzita formată din eșarfe și cercuri colorate încurajează mișcarea dezinvoltă, spre încântarea și amuzamentul tuturor. Programul oferă idei de joacă și pentru acasă, pe alte ritmuri, dar la fel de spectaculoase.

 

Tema 2: „Domnul Do și Domnișoara La”
Personajele Domnul Do și domnișoara La ne acompaniază în muzeu și ajută la perceperea palatului Cantacuzino drept clădire muzicală, în care materialele din care e construită vibrează muzica. Partea de atelier constă în organizarea unei mici orchestre cu ajutorul copiilor, care vor fi personaje muzicale. Aceleași personaje muzicale aleargă prin ploaie pe sunete de tamburină, deschid uși vechi în sunet de vioară și susțin un concert scurt spre încântarea celor de față.

 

Ideea proiectului a venit din necesitatea de a le propune copiilor mici programe de muzică și mișcare. Întreaga abordare educativă are drept principală miză creativitatea, iar prin îmbinarea mai multor arte în cadrul aceluiași atelier se urmărește stabilirea unui contact între copiii mici și o serie de practici și valori artistice. Se pun astfel bazele deschiderii lor spre artă și cultură în general, într-o manieră firească, accesibilă și atractivă. Totul are loc sub îndrumarea specialiștilor în educație muzeală și dans creativ precum și cu ajutorul unor muzicieni, care vor cânta și încânta audiența cu fragmente din lucrări cunoscute ale lui George Enescu.

 

Programele dedicate grădinițelor se desfășoară în Muzeu în zilele de miercuri sau joi, pe bază de programare (prin e-mail la adresa gradinite@dedragulartei.ro sau completând formularul de rezervare alăturat), cu cel puțin 5 zile în avans.

 

Programele se adresează copiilor din școli și grădinițe care nu au participat la tema Enescu, domnul Do și domnișoara La, care se desfășoară la sediul gradinițelor.

 

Taxa de participare este de 30 lei/copil, iar grupul trebuie să fie de minim 10 și de maxim 20 de copii.

 

Pentru înscrieri și alte informații, vă rugăm să ne scrieți pe adresa gradinite@dedragulartei.ro

NOU! Programe la MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE

Asociaţia De dragul artei îi invită pe copiii din școli și grădinițe la programe de educaţie muzeală în Muzeul Național de Istorie a României, situat pe Calea Victoriei nr. 12. Prima expoziție în care cei mici vor afla prin joc și poveste adevărată ce fac împărații pentru a nu se uita istoria, este Columna lui Traian, monument emblematic care va stârni curiozitatea copiilor.

Mână-n mână, la Columnă! Programe la Muzeul Național de Istorie

 

Tema propune o serie de jocuri, cu ajutorul cărora cei mici vor înțelege rolul unui monument impresionant: prin joc de rol vor adopta postura de luptător și vor mânui arme asemeni celor observate pe scenele de pe Columnă, vor înălța ei înșiși un turn și vor simți măreția monumentului făcând horă în jurul copiei fidele aflată în expunere. Multe alte provocări îi vor face pe copii să fie mândri de cei care au trăit pe teritoriile noastre și să se bucure de rolul lor de mici luptători. La atelier se vor pune în postura de împăraţi sau împărătese şi vor închipui propriile steaguri sau “accesorii de luptă”, folosind materiale puse la dispoziție de asociație.

Programele intitulate Mână-n mână, la Columnă! se vor desfășura în zilele de joi și vineri. . Participarea se face pe bază de programare prin e-mail la gradinite@dedragulartei.ro cu 3 – 5 zile în avans. Taxa este de 20 lei / copil.

NOU! Programe la MUZEUL CFR

„Dragi copii, poftiţi în vagoane!” Cu acest îndemn, asociaţia De dragul artei începe cu bucurie seria de programe de educaţie creativă adresate grădinițelor în Muzeul Căilor Ferate din România, situat în Calea Griviţei nr. 193B. Vă invităm într-o călătorie spectaculoasă în sălile muzeului, din care nu vor lipsi machetele de dimensiuni mai mari sau mai mici, experimentele cu presiune și abur, dar nici trenulețele în mișcare!

Poftiți în vagoane! Programe la Muzeul CFR

 

Cu biletul în mână, cu pălării şi jobene, cei mici vor fi invitaţi într-o călătorie inedită în sălile Muzeului Căilor Ferate din România. Se vor aşeza în vagoane, vor da biletul la control, vor privi pe geam peisajul şi apoi vor studia îndeaproape o machetă de locomotivă, pentru a înţelege cum funcţionează aceasta. Pentru că mecanicul lipseşte, cei mici vor da o mână de ajutor la încărcarea cazanului cu cărbuni, vor asista la o demonstraţie asupra rolului aburului în deplasarea trenului, totul într-un mod accesibil şi intuitiv, pe măsura şi bucuria celor mici. Nu vor lipsi jocurile, experimentele cu presiune și abur, iar buna dispoziție e garantată atunci când se pun în mișcare trenulețele dintr-o machetă uriașă, cu munți, poduri și tuneluri.

Programele se vor desfășura în zilele de miercuri, joi și vineri, până în data de 24 mai 2013 (dar cu posibilitate de prelungire a perioadei). Participarea se face pe bază de programare prin e-mail la gradinite@dedragulartei.ro cu 3 – 5 zile în avans. Taxa este de 25 lei / copil.

Informații utile și condiții de participare

 

• Programele se desfășoară în muzee, în funcție de programul acestora, pe baza unei programări.
• Programările se fac cu 3 – 5 zile înainte de susținerea programului la adresa de e-mail gradinite@dedragulartei.ro sau completând formularul de rezervare alăturat. (Confirmarea înscrierii se va face printr-un e-mail al organizatorilor.)
• Programele sunt adaptate tuturor categoriilor de vârstă în intervalul 2 – 6 ani, iar precizarea vârstei participanților este necesară la înscriere.
• Durata totală a unui program este de aproximativ 60 de minute.
• Numărul participanților la program este de minim 10 și de maxim 20 de copii.
• În timpul desfășurării programului, prezența cel puțin a unui educator este obligatorie. Acesta este responsabil de comportamentul grupului în timpul vizitei.

Contact și înscriere

 

Pentru înscrieri și alte informații despre programele noastre, vă invităm să ne scrieți pe adresa gradinite@dedragulartei.ro

B. PROGRAME DESFĂȘURATE ÎN GRĂDINIȚE

Jocuri și povești cu animale năzdrăvane

Vă propunem un program vesel, creativ și interactiv, cu povești despre animale și jocuri deopotrivă amuzante și instructive. Ne ajută marionetele și alte obiecte simpatice din recuzită, dar și copiii, pe care îi implicăm direct în poveste și de la care așteptăm răspunsuri la ghicitori sau rime la poezii și cântecele… În partea de atelier, în funcție de vârsta copiilor, modelăm în lut sau facem colaje amuzante, cu materiale puse la dispoziție de asociație. Taxa este de 25 lei / copil.

Găteli de primăvară

Pornind de la observațiile copiilor asupra caracteristicilor anotimpului primăvara și de la câteva jocuri senzoriale, vom împodobi împreună o țesătură cu motive decorative vegetale. Apoi ne vom distra descoperind cum poate fi ea folosită – ca obiect vestimentar sau de decor, la fel de bine cum ar putea fi un câmp înflorit primăvara. În partea de atelier, meșterim podoabe: pictăm și înșirăm mărgeluțe împreună cu copiii mai mici și confecționăm broșe din fetru cu cei mai mari; toate materialele sunt puse la dispoziție de asociație. Taxa este de 25 lei / copil.

Ițe de poveste

Cu această temă, le propunem copiilor să descopere câteva piese importante ale costumului popular românesc, dar și câteva dintre motivele tradiționale ce împodobeau deopotrivă veșmintele și obiectele țărănești. Povestea se îmbină cu jocurile și dialogurile interactive, amuzante și instructive. În partea de atelier, copiii vor crea ei înșiși veșminte pentru păpușele din lut, folosind diverse materiale naturale puse la dispoziție de asociație: fire de lână, bucăți de piele, boabe de porumb, semințe de in și de floarea soarelui, fasole boabe, linte roșie etc. Taxa este de 25 lei / copil.

Enescu, domnul Do și domnișoara La

Acest program urmărește apropierea copiilor de viața marelui compozitor român George Enescu, prin intermediul jocului și al poveștii. Copiii vor avea ocazia sa descopere instrumente muzicale adevărate: fluiere, tamburine, clopoței, triangluri, castaniete etc. În funcție de tipul de program pentru care s-a optat (cu sau fără muzician), cei mici vor putea să cunoască un instrumentist profesionist; acesta se va implica direct, alături de educatorul muzeal, atât în desfășurarea programului, cât și în partea de atelier, când copiilor li se vor propune mai multe jocuri, pline de ritm, mișcare și muzică. La final, vom interpreta împreună o poveste muzicală, cu ajutorul instrumentelor puse la dispoziție de asociație.
Taxa de participare este de 25 lei / copil în cazul în care programul este susținut doar de către educatorul muzeal SAU de 35 lei / copil în cazul în care programul este susținut de educatorul muzeal împreună cu un muzician.

Informații utile și condiții de participare

 

• Programele se desfășoară la sediul grădinițelor, pe baza unei programări.
•Programările se fac cu 3 – 5 zile înainte de susținerea programului la adresa de e-mail gradinite@dedragulartei.ro sau completând formularul de rezervare alăturat. (Confirmarea înscrierii se va face printr-un e-mail al organizatorilor.)
• Tema programului va fi aleasă de către educator dintre cele propuse pentru perioada respectivă.
• Programele sunt adaptate tuturor categoriilor de vârstă în intervalul 2 – 6 ani, iar precizarea vârstei participanților este necesară la înscriere.
• Fiecare program este alcătuit din 2 părți: în prima parte îmbinăm narațiunea, dialogul antrenant și amuzant cu jocurile, iar partea a doua o rezervăm atelierului, unde se lucrează cu materiale puse la dispoziție de asociație.
• Durata totală a unui program este de aproximativ 60 de minute.
• Numărul participanților la program este de minim 10 și de maxim 20 de copii.
• În timpul desfășurării programului, prezența cel puțin a unui educator este obligatorie.

Contact și înscriere

 

Pentru înscrieri și alte informații despre programele noastre, vă invităm să ne scrieți pe adresa gradinite@dedragulartei.ro

ARHIVĂ
Aceste programe nu sunt momentan incluse în oferta actuală.

Toamna

Cu această temă, îi invităm pe copii să se implice în povestea noastră interactivă despre toamnă, presărată cu jocuri și multă voie bună. Totul se desfășoară sub forma unui dialog amuzant, atractiv și instructiv, la care ia parte însăși Toamna! În partea de atelier, la grupele mici se lucrează cu pasteluri și frunze, iar la grupele mari se lucrează într-o tehnică mixtă, cu pasteluri, tuș, bucăți de materiale textile și mărgeluțe, materialele find puse la dispoziție de asociație.

Iarna

Programul se desfăşoară sub forma unei poveşti calde despre…iarnă care, din rece și distantă, poate deveni delicată și fermecătoare….ca o zână. Ca Zâna Urmelor din Zăpadă! Păstrăm atmosfera relaxată, jucăuşă, dialogul atractiv şi instructiv şi mizăm pe interactivitate, pe jocurile de mișcare, de asociere etc. În cadrul atelierului creativ decupăm, imprimăm pe cartoane și pictăm personaje amuzante, desprinse dintr-un basm cu fulgi de zăpadă. Toate materialele sunt puse la dispoziție de asociație.

Mărțișorul

Vă invităm să intrăm împreună în atmosfera de poveste prin intermediul celor două personaje, Alb și Roșu, cu ajutorul dramatizării și al jocului senzorial. Copiii vor înțelege prin joc semnificațiile celor două culori care reprezintă mărțișorul, vor afla apoi despre tradiția acestuia și vor răsuci împreună șnurul alb cu roșu. În partea de atelier, vom lucra mărțișoare din lână albă și roșie sub formă unor păpușele: fetiță și băiețel, pe care le vom lega cu șnurul realizat tot de copii. Materialele sunt puse la dispoziție de asociație.

Formular rezervare

Va rugam sa ne contactati pentru rezervare: