ARHIVA: Muzeograf la Vanatorii Mici

Asociația Da’DeCe a început în această lună un proiect de educație muzeală în satul Vânătorii Mici, din județul Giurgiu, unde, spre bucuria noastră am fost invitați să concepem și să desfășurăm o serie de activități educative pentru copiii din comună în cadrul Colecției etnografice Vânătorii Mici. Am avut parte de o săptămână intensă de ateliere cu un grup de 20 de copii din clasele a V-a, a VI-a si a VII-a, în care ne-am familiarizat cu colecția, cu povestea ei, cu ideea de muzeu și meseriile aferente lui și cu multe alte lucruri ce țin de muzeografie. Totul în stilul Da’DeCe: poveste + joc + interacțiune cu patrimoniul.
În plus, fiecare copil și-a conceput în cadrul atelierelor un jurnal de muzeograf în care a notat întrebări, lucruri care i-au atras atenția, elemente din istoria locală, povești despre obiecte, a creat un logo al muzeului, a inventariat obiecte realizate din diverse materiale, a redactat interviuri cu oamenii în vârstă din sat, și-a notat idei despre cum ar putea să contribuie la povestea vie a muzeului său și a scris alte lucruri din cadrul atelierelor care i-au plăcut în mod deosebit. Experiența nu s-a rezumat la propunerile noastre, ci a devenit de fiecare dată un atelier efervescent, în care copiii au adus idei noi pentru a doua zi sau pentru viitor, iar la final, fiecare copil a devenit ghid în muzeu pentru colegii săi cărora le-a prezentat povestea muzeului sau anumite obiecte în stilul său personal.

Experiența a fost cu atât mai bogată, mai incitantă și mai personală pentru copii, cu cât unele dintre obiecte erau donate de familiile acestora, frații lor mai mari făcând parte chiar din echipa de strângere a donațiilor din satele comunei pe parcursul vacanțelor de vară în anii 2009 și 2010. Povestea acestei colecții este o sursă de inspirație pentru oricare dintre noi pentru că este un proiect inițiat de un om pasionat de istoria locului în care trăiește, un profesor de arte plastice, pe numele său Rozalia Iorga. Într-un interviu din 2010, atunci când muzeul sătesc a fost inaugurat, Rozalia spune: . „Acest muzeu este urmare a unei promisiuni mai vechi, pe care eu o făcusem la clasă copiilor, într-un moment de entuziasm şi din dorinţa de a-i motiva să se implice în activităţi inedite şi care să le dea satisfacţia unei munci, pe măsura puterii lor, cu utilitate pentru ei, dar şi pentru mica noastră comunitate. Copiii au strâns unele dintre obiectele de artă şi tehnică populară, care erau donaţii ale părinţilor şi ale bunicilor, şi mi le-au adus la clasă, la ora de desen. Am lucrat aproape toată vara alături de copii, am fost ajutată de unele mame şi de câteva cadre didactice, iar în tot acest timp am avut momente de intensă bucurie şi speranţă în timpul lucrului”.

Colecția sătească a fost inaugurată în anul 2010 în fosta casă a unor morari din satul Vânătorii Mici, casă pusă la dispoziție de către primărie. Dar pentru că obiectele nu sunt restaurate și conservate în condiții optime, în anul 2016 clădirea muzeului va intra într-un proces de reabilitare, urmând a fi redeschis la jumătatea anului 2016 în bune condiții de conservare și vizitare.

Proiectul are două componente: una educativă, coordonată de Asociația DaDeCe, alături de cele trei cadre didactice implicate în proiect încă de la inițierea lui: prof. Rozalia Iorga, prof. Constanta Niculae si prof. Rodica Oprea. A doua componentă are ca scop reabilitarea clădirii în conformitate cu regulile de funcționare ale unui muzeu etnografic și este coordonat de Primăria Vânători. Fondurile sunt oferite cu generozitate de OMV Petrom.

Ne dorim să continuăm acest proiect frumos și necesar și, de asemenea, sperăm să vă putem invita în viitorul apropiat la programe de educație muzeală realizate chiar de micii educatori/muzeografi din Vânătorii Mici.

Parteneri:

Școala Gimnazială Vânători