Inimi tinere – Formare gratuită pentru educatori interesați de educația sentimentală a pre-adolescenților

La granița copilăriei, pre-adolescenții încep să se raporteze altfel la sine și la lumea din jur. Schimbările fizice și noi feluri de a vedea lumea se împletesc pentru a le deschide drumul către adulții care vor deveni. Reflectând asupra propriei lor persoane, se văd în ceilalți și absorb ceea ce imaginile și media le comunică că ar trebui să fie. Inimile lor tinere palpită.

Dacă v-am captat atenția, înseamnă că sunteți deja aproape de proiectul nostru. Asociația Da’DeCe, principalul partener român în proiectul european „Inimi tinere”, anunță că pe 20 și 21 februarie la Muzeul Național de Artă Contemporană din București va avea loc o formare care va aborda tema educației sentimentale a pre-adolescenților. Susținută de artiști și educatori culturali din Italia și Cehia, așteptăm implicarea educatorilor români care doresc să afle noi metode și concepte de lucru. Participarea este gratuită, pe baza înscrierii prealabile și a unui proces de selecție.

Formarea este un proces reflexiv și interactiv, prin care educatorii culturali sunt implicați în realizarea unui atelier facilitat de către trupa italiană TPO Company pentru copii de 9-13 ani. Participanții adulți au ocazia de a reflecta asupra propriilor practici artistice, asupra sensului educației emoționale și sexuale pentru pre-adolescenți și asupra metodelor potrivite profilului de vârstă. De asemenea, vor experimenta noi metode creative și performative, contribuind la realizarea atelierului pentru copii, sub îndrumarea formatorilor.

Atelierul adresat copiilor, la care participanții la formare vor contribui, „7 Vallies” are un format holistic, care încurajează explorarea, acceptarea personală și a celorlalți. Constă în șapte provocări, care reprezintă șapte praguri ale dezvoltării personale, un ritual de maturizare, la capătul căruia se află cunoașterea de sine și experiența integrării în colectivitate. Realizată cu artiști și educatori culturali în spațiul Muzeului Național de Artă Contemporană, experiența reprezintă un cadru sigur, în care diversitatea este recunoscută și unde curiozitatea și energia copiilor sunt apreciate.

Cei interesați sunt invitați să completeze formularul de înscriere până cel târziu vineri, 15 februarie 2018: https://goo.gl/forms/WhHCZbOPWYTsxd3Y2. Atelierul se va desfășura miercuri și joi (20 și 21 februarie), în intervalul 08.30-13.30 la Muzeul Național de Artă Contemporană. Participarea la ambele zile reprezintă experiența completă a formării, iar participanții sunt rugați să își asume prezența. Organizatorii oferă un certificat care atestă implicarea, temele discutate și exersarea metodelor performative creative de lucru cu pre-adolescenții.

Profilul participanților: educatori activi în lucrul cu pre-adolescenți (9-13 ani), cu experiență în utilizarea de metode artistice, creative în procesul de formare. Abilitățile performative nu sunt obligatorii, dar apreciem capacitățile de utilizare a corpului, vocii și mișcării în realizarea de activități non-formale. Încrederea în sine, o minte deschisă și o motivație puternică de a aborda teme asociate educației sentimentale și sexuale vor fi apreciate. Este necesară cunoașterea limbii engleze suficient de bine pentru a putea înțelege și conversa cu formatorii.

Formatori: Ambra Bartolomeo și Marek Menšík. Duetul dintre o dansatoare (Ambra) și un actor (Marek) asigură echilibrul dintre o structură artistică existentă, bazată pe limbaj verbal și improvizație directă, spontană, cu publicul. Ei vor fi completați de Tereza Dobiasova, curator, regizor de teatru și dramaturg, experimentată în dezvoltarea de întâlniri între artiști și public, crearea de cadre narative coerente, prin care o temă este aprofundată.

Pentru mai multe informații despre atelier: contact@culturaineducatie.ro

„Inimi tinere” este un proiect de cooperare culturală europeană cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă, inițiativă a trei parteneri principali din Europa, instituții culturale, și a altor organizații asociate la nivel național: MUBA. Muzeul copilului din Milano (Italia), Asociația Da’DeCe (România) și Sladovna Pisek (Cehia). În România, acestora li se alătură Muzeul Național de Artă Contemporană, Asociația MetruCub – resurse pentru cultură și Liceul teoretic „Dimitrie Bolintineanu”. În România programul cultural este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în sesiunea 2019. I.

Proiectul propune activități de mediere artistică pentru copii de 9-13 ani, care au nevoie de educație sentimentală, un tip de reflecție și (in)formare care nu este abordată aproape deloc în niciuna dintre cele trei țări implicate. Proiectul propune o călătorie artistică: despre corp și schimbările prin care trece acesta, emoțiile care apar la vârsta preadolescentă, evoluția relațiilor interpersonale si despre întâlnirea diversității.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.