ARHIVA: De-a povestea

Ilustrație de Veronica Neacșu, din cartea Povești din calendar, de Iulia Iordan, în curs de apariție la Editura Vellant

Ilustrație de Veronica Neacșu, din volumul Povești din calendar, de Iulia Iordan

De-a povestea este un nou tip de atelier de poveste conceput de Asociația Da’DeCe pentru copiii de la 2 la 6 ani și pornește de la textele unor povești vechi românești din culegerea Povești din calendar, de Iulia Iordan, cu ilustrații de Veronica Neacșu, în curs de apariție la Editura Vellant.

 

Despre atelier

Atelierele De-a povestea îi vor conduce pe copii într-o lume de demult prin intermediul lecturii ludice și participative. Povestea o vor spune deopotrivă cuvintele și mâinile pentru că de fiecare dată lectura va fi pusă în scenă, fie prin intermediul explorărilor senzoriale, a diverselor tehnici artistice sau chiar prin diverse tipuri de teatru.

Povestea aleasă pentru primele ateliere De-a povestea este Legenda stelelor și a licuricilor. Aceasta va fi spusă copiilor adăugând cuvintelor alt fel de sunete, cântece de adormit îngerași, desene cu creta, mirosuri și licurici ascunși între frunze.

Partea de poveste va fi urmată de o parte practică în care copiii vor realiza propriii lor licurici din materiale reciclate și care vor primi la final praf magic pe codiță pentru a lumina pe întuneric.

Despre Povești din calendar

Volumul „Povești din calendar” este o culegere de douăzeci și două de povești vechi românești selectate din culegeri de folclor de o deosebită calitate etnografică, douăzeci și două de texte vechi românești necunoscute publicului larg, prezentate într-un limbaj simplu, dar fidel în același timp. Structura generală a culegerii este dată de împărțirea pe luni, pornind de la calendarul popular și precedate de o introducere prin intermediul căreia autorul cărții își invită cititorii într-o lume aparte.

De ce povești din calendar? Calendarul popular este modul prin intermediul căruia societățile tradiționale priveau lumea, fiind în același timp sistemul de gândire în jurul căruia se ordona timpul lor cotidian sau cel sacru, respectiv magic.

Modul în care țăranii se raportau în permanență timpului sacru corespunde în alt plan, celui al psihologiei copilului mic și a preocupării acestuia de a înțelege ce este timpul. Simțul temporal nu este unul înnăscut, ci el se dobândește de-a lungul vieții prin intermediul diverselor experiențe. Printre primele întrebări pe care copiii și le pun, multe dintre ele se referă la dimensiunea temporală a existenței noastre. Și pentru că timpul nu se poate percepe cu ajutorul simțurilor, el rămâne pentru copil multă vreme o noțiune abstractă.

În ceea ce privește poveștile, autorul nu le-a ales într-un mod întâmplător, ci fiecare dintre ele se potrivește foarte bine în tipicul unei luni, așa cum era ea văzută și înțeleasă în cadrul calendarului popular: fie că pornește de la caracteristica meteorologică a acelei luni sau a anotimpului, cum este vorba în „Legenda zăpezii” sau „Mart, Prier și Mai”, de la anumite credințe populare, cum este cazul „Babei Dochia”, „Poveștii bradului” sau „Poveștii despre cum s-a facut pământul”, de la anumite sărbători religioase sau populare cum sunt „Trei sute de ani în cer” sau „Măr și Păr” etc.

 

Atelierele au început în luna octombrie și se desfășoară la Seneca Anticafe, strada Arhitect Ion Mincu, nr. 1, București.

 

Programul de desfășurare:

duminică, 22 noiembrie 2015, ora 10,o0 – pentru familii cu copii de la 2 la 4 ani;

sâmbătă, 28 noiembrie 2015, ora 10,30 – pentru familii cu copii de la 4 la 6 ani;

 

Programările sunt absolut necesare şi se fac numai în săptămâna programului (începând cu ziua de luni, ora 10.00) la emailul: programari@asociatiadadece.ro (confirmarea înscrierii se va face printr-un email al organizatorilor și este necesară precizarea datei, numele şi vârsta copilului). Înregistrările se fac individual de către fiecare familie în parte.
Taxă de participare:
o 35 lei/copil,
o 60 lei/2 frați,
o 90 lei/3 frați.
Părinții vor participa la atelier, dar vor plăti separat taxa de 8 lei/oră direct la instituția-gazdă, Seneca Anticafe: http://senecanticafe.ro/
Există două modalități de plată:
Plata (numai) pentru program se face pe loc, înainte de începerea programului.
SAU
Plata prin transfer bancar:
Achitarea taxei de participare se face la maxim două zile după emailul de confirmare a înscrierii pe lista de participanți sau cel târziu vineri, în contul RO48 INGB 0000 9999 0260 3721 (cu precizarea Contribuție Seneca). Dacă nu se mai poate onora participarea, returnarea taxei se face numai dacă retragerea este anunțată cu cel puțin 24 de ore înainte de desfășurarea programului, sumă din care se va scădea comisionul bancar.

Formular rezervare

Va rugam sa ne contactati pentru rezervare: