Asociația Da’DeCe Activează arta în muzee

Un nou proiect al asociației Da’DeCe scoate la iveală aspecte inedite pentru copii, în muzee, de o manieră specifică și potrivită celor mici. Proiectul ”Activează arta” cofinațat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat în colaborare cu Muzeul Municipiului București și Muzeul Județean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare” și-a propus realizarea unor stații interactive/ truse de explorare pentru copii, prin interpretarea unor lucrări din cadrul celor două muzee de artă, astfel încât explorarea artei să devină plăcută și educativă pentru cei mici.

Stația interactivă din Muzeul Aman, accesibilă micilor vizitatori de 9-14 ani- dar și adulților mai curioși din fire, a fost realizată prin colaborarea dintre educatorii culturali din asociație (Iulia Iordan și Alexandra Cucu), Liviu Pop (folclorist și expert în digitalizarea arhivelor culturale) și Bogdan Maltezeanu (designer de obiect). Tonomatul cu povești din muzeu va fi disponibilă pentru familiile cu copii începând de vineri, 15 noiembrie, în limbile română și engleză (traducere Chuckk Hubbard). Ea va putea fi utilizată gratuit pe parcursul vizitei la Muzeul Theodor Aman, conform programului normal de funcționare: de miercuri – duminică, între 10.00 și 17.30.

Instalația din Muzeul Județean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare” constă într-o trusă de privit în muzeu, va fi disponibilă începând de vineri, 15 noiembrie, în limbile română, maghiară și engleză (traducere Timea Ferencz si Chuckk Hubbard) și va putea fi împrumutată gratuit pe parcursul vizitei la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», la sediul de pe strada 1 Mai, nr.8, conform programului normal de funcționare: de marți – duminică, între 10,00 – 16,30.

Proiectul ”Activează arta” face parte din demersul strategic al Asociației Da’DeCe de a face muzeele accesibile cu adevărat copiilor. Dintre inițiativele deja active în muzee, amintim: audioghid pentru copii în expunerea de bază a Muzeului Literaturii Române, kitul educativ care constă în puzzle-uri și jocuri din Muzeul Hărților, căsuța în miniatură pentru copii mici din Casa Avramide și jocul de cărți din Muzeul Etnografic, ambele din cadrul ”Centrului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea”.

Persoane de contact în cadrul proiectului ”Activează arta”:
Eliana Radu – Muzeul Municipiului București relatii.publice@muzeulbucurestiului.ro
Muzeul Județean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare” – Oana Enășel – muzartbm@yahoo.com.

Echipa proiectului:
Alexandra Zbuchea, Iulia Iordan, Alexandra Cucu, Liviu Pop, Bogdan Maltezeanu, Oana Enășel, Greta Șuteu și Eliana Radu.