Da’DeCe Școala altfel

              

 

Asociaţia Da’DeCe propune grădiniţelor și școlilor desfăşurarea unor programe de educaţie creativă la sediul acestora sau sub forma unui traseu cultural pe Calea Victoriei.

Scopul programelor este de a completa temele din curricula preşcolară și școlară cu subiecte care evidenţiază aspecte ale culturii înțeleasă de către copii ca mod de viață natural. Concepute şi susţinute de specialiştii asociaţiei în educaţie, aceste programe oferă copiilor ocazia să participe la o experienţă nouă de învăţare, în care impactul emoţional are un rol determinant pentru buna receptare a conţinutului teoretic.

Programele se vor desfăşura la sediul grădiniţelor și școlilor, la cerere, pe bază de programare la e-mailul: gradinite@dedragulartei.ro (confirmarea înscrierii se va face printr-un e-mail al organizatorilor).

Contribuția de participare pentru un program variază între 20 și 25 de lei/copil. Grupul trebuie să fie format din minim 10 copii.

Programările se fac cu cel putin 5 zile înainte de desfășurarea programului dar recomandăm înscrierile din timp pentru a putea face față tuturor solicitărilor. Programele se pot desfăşura în zilele din timpul săptămânii, de luni până vineri, în funcție de preferinţele educatorilor și invațatorilor.
Temele care pot fi solicitate sunt următoarele:

 

A. Două ateliere de filosofie pentru copii (6-12 ani)

Tema 2: Ce mă face să fiu eu?

Tema Ce mă face să fiu eu? are ca punct de plecare un fragment din povestea Vrăjitorul din Oz de Frank Baum care ne va face să reflectăm împreună la legătura dintre corp și suflet, să ne întrebăm despre inimă și creier, să căutăm răspunsuri la întrebări surprinzătoare sau să ne imaginăm noi întrebări despre a simți și a gândi.
Tema acestui atelier de filosofie este legată de importanța minții și sufletului, a unirii dintre ele, cu o dezbatere despre ce ne definește personalitatea și cum de rămânem aceleași persoane chiar și după ce creștem și ne schimbăm înfățișarea. În cadrul atelierului copii vor realiza o cărticică pop-up despre Ce mă face să fiu eu?

Tema 2: Da’DeCe poezie?

Pornind de la lectura cărții pentru copii Frederick, de Leo Lionni discuția va merge spre rolul fiecărei meserii în comunitate, spre ceea ce le place copiilor să facă, spre meseriile care implică și arta, respectiv poezia, spre necesitatea practicării artei în societate. Discuția se va adapta de fiecare dată grupului de copii, cu atât mai mult cu cât atelierul este structurat dintr-o parte de lectură, alta de discuție, dar și activități interactive: copiii vor scrie poezii în stilul Dada, vor asculta poezie veche versus poezie contemporană și pornind de la un scurt colaj de muzică contemporană românească se vor întreba despre rolul poeziei în arta de bună calitate. La partea practică a atelierului, copiii vor realiza o cutie interactivă a nevoilor pe care o pot propune ulterior ca joc și membrilor propriei familii acasă.

Contribuția de participare este de 20 de lei / copil, programul durează maxim o oră și jumătate.

 

B. Atelierul de ierburi cu Iulia Iordan, autoarea cărții Călătorie printre ierburi și lumină (4-8 ani)

Atelierul se adresează copiilor de la 4 la 9 ani ce vor fi antrenați în jocuri și activități având ca subiect lumea plantelor. Călătorie printre ierburi și lumină, editată la Editura Cartea copiilor în anul 2012, este o carte interactivă, având ca personaje o fetiță, un cățel și plante obișnuite întâlnite peste tot, cum sunt păpădia, trifoiul, pătlagina etc. Personajele descoperă o lume de poveste chiar de sub tălpile noastre prin intermediul jocurilor și a povestioarelor. Atelierele, susținute chiar de autoarea cărții, se doresc a fi o continuare a poveștii din carte prin integrarea copiilor în poveste. Aceștia vor realiza pe parcursul activităților, desene și un minierbar, iar la sfârșit vor primi în dar un săculeț cu semințe numai bune de plantat în ghiveci sau în curte.

Contribuția de participare este de 25 de lei / copil, programul durează maxim o oră și jumătate.

 

C. Ateliere de Teatru Kamishibai (6-10 ani)

Programul se adresează copiilor de la 4 la 10 ani și constă în trei întâlniri în care copiii vor crea împreună o poveste originală (prin diverse metode foarte simple și creative), vor ilustra episoadele acesteia si vor afla câteva tehnici de a interpreta povestea, iar în final va avea loc lectura publică în fața colegilor și părinților.
Atelierele sunt coordonate de educatori specializați pe fiecare dintre componente: lectură creativă și creare de povești, ilustrație, actorie, respectiv: un educator muzeal, un artist plastic și un actor, toți cu experiență în lucrul cu grupe de copii de diverse vârste. Detalii despre metoda kamishibai, aici: http://www.asociatiadadece.ro/program/kamishibai-la-povesti-sa-spunem-hai/

Structura atelierelor:
– 1 întâlnire de creare a poveștii/poveștilor (de 2 ore – cu pauze)
– 2 întâlniri de creare a ilustrațiilor (de 2 ore – cu pauze)
– 1 întâlnire în care se vor exemplifica tehnici de interpretare și va avea loc lectura
dramatizată a poveștilor/poveștii realizate de către copii (de 2 ore – cu pauze)

Contribuția de participare este de 20 lei/copil/ întâlnire, iar grupul trebuie să fie format din minim 10 și din maxim 20 de copii.

 

D. Povești din hârtie (6-12 ani)

Atelierul va îmbina povestea cu bricolajul, copiii putând să asimileze multe informații interesante într-un mod ludic și creativ. Pentru prima parte a atelierului, cea de poveste, ce altă metodă mai potrivită am fi putut să vă propunem dacă nu teatrul Kamishibai (în japoneză teatru de hârtie)?! Cu ajutorul ilustrațiilor, vom derula povestea veche de mii de ani a hârtiei, în același timp privind, atingând și mirosind o diversitate de materiale folosite de oameni de-a lungul timpului pentru a scrie sau a lăsa urme, precum și diverse tipuri de hârtie.

În continuarea poveștii, copiii vor realiza sub îndrumarea educatorilor noștri o poveste colectivă, povestea lor, pornind de la cuvinte cheie din istoria hârtiei, cum ar fi: copac, deșeuri, bucată de hârtie, inventator etc. Și poate, cu ajutorul acesteia vom descoperi nu numai personaje și locuri noi, ci și idei bune de pus în practică.

La partea de bricolaj, copiii vor realiza personaje din povestea lor, colaje care să o ilustreze sau alte tipuri de artefacte, folosind hârtie reciclată de ei și adusă special la atelier.

Poveștile scrise de copii, ca și o parte din obiectele din hârtie vor face parte dintr-o expoziție colectivă la sfârșitul anului școlar, la Seneca Anticafe, numită Povești din hârtie.

Contribuția de participare este de 20 de lei / copil.

 

E. Da’ de ce să mă întorc în timp? – traseu cultural pe Calea Victoriei pornind de la cartea cu același nume. Mai multe detalii aici.

Varianta 1

Atelierul Da’ de ce să mă întorc în timp? este o invitație la a parcurge împreună un traseul cultural pe Calea Victoriei, între Palatul Cantacuzino (Muzeul Geroge Enescu) și Palatul Romanit (Muzeul Colecțiilor de Artă) cu opriri în fața caselor Manu și Nenciu-Trubețkoi.

Traseul va urma atât poveștile și activitățile din cartea Da’ de ce să mă întorc în timp?, dar și altele noi pe care le veți afla la fața locului.

 

Contribuția de participare: 20 lei/copil.

Acest program educativ este disponibil pentru grupele și clasele de elevi cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani în cursul săptămânii în intervalul orar 10,00 – 15.00. Traseul cultural va porni din fața Muzeului George Enescu.

 

Varianta 2

Atelierul Da’ de ce să mă întorc în timp? poate veni în vizită și la școală! Pornind de la istoria locului în care ne vom întâlni, vom completa cu povești noi traseul din carte într-un mod ludic și participativ, urmând ca la partea practică să confecționăm case sau machete mai complexe în funcție de vârsta participanților.

Atelierul propune atât povești și activități din cartea Da’ de ce să mă întorc în timp?, dar și altele aplicate pe zona în care se află școala.

 

Contribuția de participare: 20 lei/copil.

Acest program educativ este disponibil pentru grupele și clasele de elevi cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani în cursul săptămânii în intervalul orar 10,00 – 15.00.

Programările se pot face la adresa gradinite@asociatiadadece.ro

Adulții care însoțesc grupul de copii beneficiază de gratuitate.

 

Formular rezervare

Va rugam sa ne contactati pentru rezervare: