Ateliere de teatru Kamishibai

Asociaţia Da’DeCe vă invită în lumea teatrului Kamishibai prin intermediul unui modul de cinci ateliere ce se adresează copiilor de la 4 la 12 ani.

Ce este kamishibai?

Tehnica Kamishibai sau “teatrul japonez de hârtie” este o formă de a le povesti copiilor cu ajutorul unui set de ilustrații introduse și derulate într-o mică scenă de lemn. Aceasta își are originea în Japonia secolului al XII-lea, dar a fost reluată recent în instituțiile de educație formală și non-formală din Europa.

Proiectul gandit de Asociația Da’DeCe își propune introducerea, pentru prima dată în Romania, a kamishibai-ului, ca metodă de educație recomandată școlilor, în mod special învățătorilor.

De ce kamishibai?

Kamishibai este o metodă de educație non-formală, recunoscută în întreaga lume, care ajută la dezvoltarea unor abilități importante pentru copii: empatia, atenția, organizarea, exprimarea corectă și coerentă, capacitatea de a povesti, lucrul în echipă etc.

Modulul constă în cinci întâlniri prin care copiii vor crea împreună o poveste originală (prin diverse metode foarte simple și creative), vor ilustra episoadele acesteia si vor afla câteva tehnici de a interpreta povestea, iar în final va avea loc lectura publică în fața colegilor și părinților.
Atelierele sunt coordonate de educatori specializați pe fiecare dintre componente: lectură creativă și creare de povești, ilustrație, actorie, respectiv: un educator muzeal, un artist plastic și un actor, toți cu experiență în lucrul cu grupe de copii de diverse vârste.

Structura atelierelor:

– 1 întâlnire de creare a poveștii/poveștilor (de 2 ore – cu pauze)
– 2 întâlniri de creare a ilustrațiilor (de 2 ore – cu pauze)
– 2 întâlniri în care se vor exemplifica tehnici de interpretare și va avea loc lectura
dramatizată a poveștilor/poveștii realizate de către copii (de 2 ore – cu pauze)

Contribuția de participare este de 20 lei/copil/ întâlnire, iar grupul trebuie să fie format din minim 10 și din maxim 20 de copii.

Atelierele se desfășoară la sediul instituțiilor de învățământ.

Cadrelor didactive interesate, dar care nu pot solicita atelierele noastre le punem la dispoziție și un ghid de folosire a metodei de teatru Kamishibai pentru că este o metodă de educație nonformală în care noi credem foarte mult, care scoate la iveală spontaneitatea și creativitatea copiilor, dar și alte calități cum ar fi: organizarea, lucrul în echipă, negocierea și acceptarea ideilor celorlalți.

Ghidul a fost realizat în cadrul proiectului Kamishibai – la poveşti să spunem “HAI!”, implementat de asociația noastră în anul 2013 în câteva școli din București și Mogoșoaia, proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Român. Acesta explică, pas cu pas, cum poate fi derulată o serie de programe prin care o clasă de elevi (sau proprii copii în cazul părinților) creează o poveste originală și o ilustrează, pentru ca apoi să o prezinte unui public apropiat (sau mai puțin familiar). Ghidul prezintă secrete practice ale derulării acestui tip de program, studii de caz cu aplicarea metodologiei respective , metode de evaluare a programului. Acesta se constituie, astfel, într-un instrument util cadrelor didactice care doresc să stimuleze copiii de o manieră interdisciplinară și creativă, obținând rezultate surprinzătoare, asemeni celor observate de organizatori în timpul proiectului.

În cadrul acestuia, 150 de elevi, din capitală și din Mogoșoaia, au creat șase povești originale și au realizat ilustrații potrivite. Lectura poveștilor, însoțită de acompaniament muzical, a ținut cu sufletul la gură o sală întreagă de copii și părinți, aspect care dovedește calitatea textului și a imaginilor, dar și implicarea celor mici în realizarea acestora și bucuria împărtășirii propriilor gânduri sub formă de poveste.

<< Am asistat cu mare interes la spectacolul din cadrul proiectuluiKamishibai – la poveşti să spunem “HAI!”, am remarcat participarea atenă și creativă a copiilor și consider că acest proiect este extrem de util copiilor pentru desvoltarea lor cultural-estetică. Competența și  atașamentul Adrianei Moca față de proiect și de copii a fost absolut remarcabilă.>> a declarat actorul Victor Rebengiuc, invitat special în cadrul proiectului.

Descarca Ghid Kamishibai_Asociatia_De_dragul_artei

Pentru și mai multe detalii, cateva resurse online: