ARHIVA Kamishibai – La povesti sa spunem “HAI!”

Spontaneitate și creativitate pentru elevii din România:

modalități de educație nonformală, kamishibai, pe suport DVD

Asociaţia De dragul artei anunță încheierea proiectului Kamishibai – la poveşti să spunem “HAI!”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Român, și  lansează, cu bucurie, un nou ghid de folosire a metodei kamishibai adresat cadrelor didactice, dar și părinților sau altor persoane interesate. Un sfârșit de proiect, dar și un început de drum în care li se propune școlilor o nouă metodă de educație nonformală,  care scoate la iveală spontaneitatea și creativitatea copiilor, dar și alte calități cum ar fi: organizarea, lucrul în echipă, negocierea și acceptarea ideilor celorlalți.

Ghidul, sub formă de DVD, a fost realizat ca urmare a proiectului pilot, ale cărui activități s-au derulat în școlile din București și Mogoșoaia, în lunile octombrie-noiembrie 2013. Acesta explică, pas cu pas, cum poate fi derulată o serie de programe prin care o clasă de elevi (sau proprii copii în cazul părinților) creează o poveste originală și o ilustrează, pentru ca apoi să o prezinte unui public apropiat (sau mai puțin familiar). DVD-ul prezintă secrete practice ale derulării acestui tip de program, studii de caz cu aplicarea metodologiei respective , metode de evaluare a programului, precum și un film în care este descrisă experiența proiectului, respectiv a procesului de creare a unei povești de tip kamishibai în cadrul unei clase. Acesta se constituie, astfel, într-un instrument util cadrelor didactice care doresc să stimuleze copiii de o manieră interdisciplinară și creativă, obținând rezultate surprinzătoare, asemeni celor observate de organizatori în timpul proiectului.

În cadrul acestuia, 150 de elevi, din capitală și din Mogoșoaia, au creat șase povești originale și au realizat ilustrații potrivite. Lectura poveștilor, însoțită de acompaniament muzical, a ținut cu sufletul la gură o sală întreagă de copii și părinți, aspect care dovedește calitatea textului și a imaginilor, dar și implicarea celor mici în realizarea acestora și bucuria împărtășirii propriilor gânduri sub formă de poveste.

<< Am asistat cu mare interes la spectacolul din cadrul proiectuluiKamishibai – la poveşti să spunem “HAI!”, am remarcat participarea atenă și creativă a copiilor și consider că acest proiect este extrem de util copiilor pentru desvoltarea lor cultural-estetică. Competența și  atașamentul Adrianei Moca față de proiect și de copii a fost absolut remarcabilă.>> a declarat actorul Victor Rebengiuc, invitat special în cadrul proiectului.

Ghidul, în format DVD, poate fi solicitat prin e-mail la adresa office@dedragulartei.ro, iar o parte din acesta poate fi descărcat de aici:

Ghid Kamishibai_Asociatia_De_dragul_artei

Asociația De dragul artei va propune familiilor și școlilor din București desfășurarea unor programe de creare a poveștilor de tip kamishibai în prima perioadă a anului următor.

Proiectul a fost derulat în parteneriat cu o serie de instituții de renume din România: Institutul de Științe ale Educației, Teatrul Ion Creangă, Biblioteca Metropolitană din București etc.

Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

afcn

Parteneri:

parteneri

Parteneri media

Descarca Ghid Kamishibai_Asociatia_De_dragul_artei

Ce este kamishibai?

Tehnica Kamishibai sau “teatrul japonez de hârtie” este o formă de a le povesti copiilor cu ajutorul unui set de ilustrații introduse și derulate într-o mică scenă de lemn. Aceasta își are originea în Japonia secolului al XII-lea, dar a fost reluată recent în instituțiile de educație formală și non-formală din Europa.

Proiectul gandit de Asociația De dragul artei își propune introducerea, pentru prima dată în Romania, a kamishibai-ului, ca metodă de educație recomandată școlilor, în mod special învățătorilor.

De ce kamishibai?

Kamishibai este o metodă de educație non-formală, recunoscută în întreaga lume, care ajută la dezvoltarea unor abilități importante pentru copii: empatia, atenția, organizarea, exprimarea corectă și coerentă, capacitatea de a povesti, lucrul în echipă etc.

Proiectul realizat de Asociația De dragul artei constă în organizarea unor sesiuni de creare a unor kamishibai de către elevi de 6-10 ani și prezentarea lor în fața unui public, ca spectacol de teatru. Pentru a spori creativitatea și dezvoltarea mai multor abilități, povestea și ilustrațiile vor fi create de o clasă de copii, iar povestea va fi spusă colegilor.

Pentru și mai multe detalii, cateva resurse online:

AFCN