Da’DeCe (nu) îmi iubesc țara?

Asociația Da’De Ce lansează un nou proiect de educație culturală, „Da’De Ce (nu) îmi iubesc țara?”. Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural și își propune să interogheze sentimentul de patriotism într-o manieră colaborativă, prin întâlnirea creativă dintre copii și artiști și prin organizarea unei campanii naționale pe diferite canale media.

Pentru cei curioși să vadă ce înseamnă patriotismul pentru copiii români, pe 24 mai, ora 17:00, la MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană (parter), are loc vernisajul expoziției cu lucrările realizate în cadrul atelierelor de către copiii de clasele a III-a si a IV-a de la Școala Sf. Silvestru şi de către cei care au participat împreună cu familia la atelierele de week-end. Expoziția interactivă este adresată copiilor şi poate fi vizitată până pe 25 iunie în intervalul orar: miercuri-duminică 12.00-20.00, luni, marți – închis.

„Da’De Ce (nu) îmi iubesc țara?” se desfășoară în perioada februarie-octombrie 2017 în cadrul muzeelor de artă din București, Cluj-Napoca și Constanța și va consta într-o serie de ateliere în care artiști vizuali, actori și dansatori descoperă, împreună cu copiii de 8-12 ani, ce înseamnă patriotismul și conceptele atașate acestuia, precum diversitate și toleranță.

Raluca Bem Neamu, managerul acestui proiect de educație culturală, susține că „Ideea proiectul mi-a venit de la o nevoie personală și instituțională de a descompune, expune și analiza un sentiment profund dar rareori obiectivat: patriotismul. Ne interesează ce gândesc copiii despre țară, ce înseamnă pentru ei România, cu ce o asociază, ce sentimente au față de ea, iar artiștii îi vor inspira să găsească în ei înșiși răspunsuri și reacții autentice, departe de clișeele unei reacții imediate influențată de cei din jur sau de media.”.

În urma celor 22 de ateliere de arte contemporane au rezultat 3 expoziții interactive care spun într-un mod sincer și neconvențional povestea descoperirii sentimentului de patriotism de către copii.

Atelierele s-au desfășurat în Cluj și Constanța începând cu 15 februarie, iar în București începând cu 15 aprilie. Campania națională va fi realizată în media tradiționale și digitale timp de 4 luni, începând cu 15 iunie.

La finalul atelierelor din Cluj şi Constanţa, cei interesaţi pot vizualiza materialele realizate de copii în cadrul expoziţiilor locale. Expoziţia din Cluj a avut loc în Muzeul de Artă Cluj-Napoca în perioada 1 martie- 12 martie, iar cea din Constanţa, a fost deschisă în perioada 2- 21 aprilie.

În datele de 7, 20, 21 și 27 mai, în cadrul Muzeului Național de Artă Contemporană, Asociația Da’De Ce și artiștii implicați în proiect organizează ateliere gratuite pentru familii pe această temă, invitând copiii între 8 și 12 ani să exploreze sentimentul de patriotism și idei precum toleranța și diversitatea. Înscrieri în limita numărului maxim la: programari@asociatiadadece.ro sau prin formularul din dreapta paginii (înscrierile încep în lunea din săptămâna în care se desfășoară programul)

7 mai, ora 11.00 – program susținut de Iulia, Paul, Katia

20 mai, ora 11,00 –  program susținut de Iulia, Cuzina, Cristina

21 mai, ora 11,00 –  program susținut de Iulia, Cristina, Katia

27 mai, ora 11.00 – program susținut de Iulia, Paul și Cuzina

Cine sunt artiştii care participă în proiect?

Cuzina (București), artist vizual

Katia Pascariu (București), actriță:

Actriță, 33 de ani, născută și crescută în București, absolventă UNATC în 2006 și a masterului de Antropologie al Universităţii din București/ Facultatea de Sociologie în 2016. Lucrează în special în teatru, în proiecte independente cu miză și implicare social – educativă. A lucrat/ colaborat în/ cu teatre de stat, companii teatrale din țară și din străinătate. Este membru fondator al unei asociații culturale – ADO-artă pentru drepturile omului și din 2016 este angajată a Teatrului Evreiesc de Stat din București.

”Sunt interesată de proiecte multi/ interdisciplinare, de zona angajată-activistă a artei – teatru politic, teatru educațional, teatru social. Sunt preocupată de cum interferează arta cu viața cotidiană și de ruperea barierei dintre artă și realitate – de la intervenția în spațiul public la arta în educație și sistemul școlar. Am lucrat și colaborez cu artiști diverși și diferiți, cu persoane din medii variate, crezând mereu că arta, teatrul în cazul meu, poate pune întrebări și oferi soluții exact acolo unde este cel mai puțin prezentă.”

Paul Dunca (București), dansator, performer

Cristina David (București), artist vizual

Elena Ilash (Cluj), artist vizual: „Sunt Elena Ilash, născută la orașul de pe Dunăre, Galați. Am început formarea și parcursul meu creativ în Cluj, unde și activez acum. Lucrez cu emoție și cu instinct, totul însoțit de spontaneitate. Când sunt cu copii și printre ei, tot procesul devine caleidoscopic, jocul și învățarea devin parte a aceluiași act. De asemenea, nu disociem, ci doar asociem noțiuni pentru a cunoaște și experimenta cât mai mult și divers. Mă gândesc la acest act ca la o gradină în care ne aflăm și pe care o descoperim, bucurându-ne de ceea ce ne oferă. O Gradină cât o inimă, cât un copac, cât o țară, dar mai ales mare cât un sentiment care ne caracterizează și învăluie. Hai să îl lăsăm să ne cuprindă, să ne bucurăm !”

Ana Tecar (Cluj), dansator, performer: S-a născut şi trăieşte în continuare în Cluj. Absolventă de Literatură Comparată U.B.B., urmează pentru o perioadă Actoria, iar în prezent îşi definitivează un program masteral de Arte Performative şi Film, cu o temă de cercetare în care discută deturnările dramaturgiei timpuIui în practica performance-ului long-durational. A început să lucreze în performance, chestionând modalităţile abuzive prin care facem uz de limbajul verbal. Experienţa unei practici teatrale socio-educative a dobândit-o prin ateIiere propuse în cadrul unor proiecte de tipuI „Şcoala Altfel”/ programe de Teatru Forum destinate minorităţilor etnice.

—

Ana Bănică (Constanţa), artist vizual

Ana Bănică este artist vizual, născută in 1978 la Craiova, absolventă a Universității Naționale de Arte București. Câștigătoare a premiului Henkel pentru desen, premiul pictura Accente/ Amprente UNA/ UAP, câștigătoare a rezidenței bursa Brâncuși/ICR Paris, rezidență kulturamt Dusseldorf/ Mogoșoaia.

Expoziții: Retteling love- Parallell Viena, Retteling love- Go Contemporary (2016), Doi: Ana Bănică..Din dragoste fapte morale, MNAC (2015), AB- live drawing performance ( Nag#9), Oglindiri- Aiurart ( 2012). In 2016 a publicat la Editura Vellant albumul de desen „a+ b „.

Nicodim Ungureanu (Constanţa), actor

Nicodim Ungureanu este actor și s-a născut în satul Pojaru, din județul Gorj. Este cunoscut mai ales pentru rolul din filmul „Păcală se întoarce“. Înzestrat cu mult talent, cu o voce ușor răgușită, care îl deosebește de alți actori, Nicodim Ungureanu a jucat pe scene din America, Franța, Germania.

Calendarul activităţilor din proiect este următorul:

Constanţa: ateliere în datele de 17 februarie  și 3, 10, 17, 24 si 31 martie 2017, în cadrul Muzeului de Artă Constanţa; vernisajul expoziţiei: duminică, 2 aprilie 2017; vizitare expoziţie: 2-21 aprilie 2017.

Cluj: ateliere în datele de 15 februarie, 16 februarie, 17 februarie 2017 (cls.  a  V-a şi a VI-a, în şcoală), 22 februarie,  23 februarie, 24 februarie 2017 (cls.  a  V-a şi a VI-a, în Muzeul de Artă Cluj-Napoca).

Bucureşti: ateliere în cadrul Muzeului Naţional de Artă Contemporană, în datele de 3 mai, 4 mai, 5 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai 2017 (ateliere pentru cls. III-IV din cadrul Şcolii Sf. Silvestru) şi 7 mai, 20 mai, 21 mai, 27 mai 2017 (ateliere pentru familii). Vernisajul expoziţiei: 25 mai 2017; vizitare expoziţie până pe 25 iunie 2017.

Imagini de la atelierele desfăşurate în cadrul proiectului “Da’ De Ce (nu) îmi iubesc ţara?”

Campania naţională “Da’ De Ce (nu) îmi iubesc ţara?”

Din luna iulie 2017 proiectul continuă printr-o campanie naţională online, sub forma unui grup de Facebook (https://www.facebook.com/groups/DaDeCeRomania/), pe care copiii de pe întreg teritoriul ţării sunt invitaţi să ne arate ce simt ei față de România, într-un mod personal, inedit și oarecum artistic!
Pe acest grup aşteptăm, până pe 30 octombrie 2017, ideile copiilor între 8 şi 12 ani, pe tema “Da’ De Ce (nu) îmi iubesc ţara?” sub formă de lucrări de artă (desen, pictură, colaj, instalație, montaj audio, video etc) sau texte creative. Materialele încărcate de pe conturile părinților pot fi sub formă de fişiere tip imagine, audio sau video, specificând numele artistului şi vârsta.