Multă vreme ne-am întrebat ce înseamnă pentru copii să fie români, iar în 2017 am conceput un proiect de educație culturală cu această temă. Am interogat sentimentul de patriotism prin întâlnirea creativă dintre copii și artiști și prin organizarea unei campanii naționale pe diferite canale media. În București, Constanța și Cluj, artiști vizuali, actori și dansatori au descoperit, împreună cu copii de 8-12 ani, ce înseamnă identitatea culturală și concepte asociate acesteia, precum diversitate și toleranță. Artiștii i-au inspirat pe copii să găsească în ei înșiși răspunsuri și reacții autentice, departe de clișeele unor păreri influențate de cei din jur sau de media.

Am creat din lucrările celor 230 de copii participanți trei expoziții interactive, care spun într-un mod sincer și neconvențional povestea descoperirii sentimentului de patriotism (în București la Muzeul Național de Artă Contemporană, în Constanța la Muzeul de Artă, în Cluj la Muzeul de Artă). În plus, între 1 iunie-1 septembrie 2017 am organizat campania națională ”Da’DeCe (nu) îmi iubesc țara?”, prin care am sondat aceleași sentimente în cazul publicului larg.

Artiști colaboratori: Katia Pascariu, Paul Dunca, Cuzina, Cristina David (București), Ana Bănică și Nicodim Ungureanu (Constanța), Elena Ilash și Ana Tecar (Cluj).

Parteneri: Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj, Școala Gimnazială nr. 38 ”Dimitrie Cantemir” din Constanța, Școala Gimnazială 11 ”Constantin Angelescu” din Constanța, Școala Nicolae Iorga din Cluj Napoca, Zeppelin Schule, Melc Codobelc, Centrul de Teatru Educațional Replika, Asociația Patrimoniu pentru Viitor.

Proiectul Da’DeCe (nu) îmi iubesc țara? s-a derulat în perioada februarie-septembrie 2017 și a fost co-finanțat de AFCN. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *